پس از مصرف پروتئین دقیقا چه اتفاقی در بدن ما می افتد؟

پروتئین مهم ترین مکملی است که هر ورزشکاری در هر رشته ورزشی و در هر سطحی از آن استفاده می نمایند و بسیاری از ما برای سال ها به مصرف محصول با طعم و برند محبوبمان وفادار می مانیم. اما مسئله بسیار مهم تر که به آن توجه نمی شود این است که پس از مصرف هر اسکوپ پروتئین وی چه اتفاقی در بدن ما می افتد؟

در ادامه سعی می کنیم به صورت کاملا علمی و عملی این مساله را توضیح دهیم.

از زمانی که هرکدام از ما شروع به وزنه زدن و باشگاه رفتن کرده ایم به ما گفته شده است که پروتئین و آمینواسیدهای آن حکم اساسی ترین زیر ساخت هارا در رشد عضلانی دارند.

اولین تصویری که این تعریف در ذهن ما به وجود می آورد یک ساختمان نیمه کاره است که با مصرف هر اسکوپ ارتفاع گرفته و محکم تر می شود.اما این تنها یک تصور ساختگی است. زمانی که پس از تمرین یک اسکوپ پروتئین مصرف می کنیم واقعا چه اتفاقی در بدن ما می افتد؟ ساختمان نیمه کاره فقط بخشی از داستان را شرح می دهد.در واقع یکی از نقش های بنیادی آمینواسید ها ایجاد شرایط بیولوژیکی و بیوشیمیایی مناسب در بدن جهت رشد و ریکاوری عضلات به خصوص پس از تمرینات سنگین ورزشی می باشد.

نکته ای که باید جهت تسریع رشد عضلانی و فرآیند ریکاوری بین تمرینات پر شدت به آن توجه داشته باشید این است که می باید شاخص های آنابولیک بدن را در راستای اهداف خود هدایت کنید.

در طول یک روز بدن شما بین دو حالت نوسان می کند،سنتز پروتئین در عضلات یا همان آنابولیسم و شکستن بافت عضلانی یا کاتابولیسم.

هر دوی این حالات برای بدن امری طبیعی و ضروری می باشند. از آنجایی که این فرایند بخشی از فعالیت طبیعی بدن می باشد، دلیلی برای ترسیدن از روند کاتابولیسم وجود ندارد.

کلید اصلی رشد عضلات و افزایش حجم عضلانی در این است که شما بدن خود را به گونه ای مدیریت نمایید که در طول روز مدت زمان بیشتری را در فاز آنابولیک سپری نماید.

این مساله به اسم بالانس خالص پروتئین در بدن و یا خالص سنتز پروتئین در بدن شناخته شده است، و در صورتی که شما به درستی عمل نمایید این شاخص مثبت خواهد بود. بعد از مصرف پروتئین برای یک مدت بسیار کوتاه سطح امینواسید موجود در خون شما افزایش می یابد که به این دوره هایپر آمینو اسید گفته می شود که در این زمان میزان سنتز پروتئین و آنابویسم از حالت معمولی بدن بالاتر است.حدس بزنید به جز این مسئله چه عامل دیگری می تواند محرک سطح آمینواسید های بدن باشد؟ تمرین سخت

یک تمرین دشوار تاثیر آنابولیک شدیدی در بدن ایجاد می نماید علی الخصوص زمانی که شما قبل یا بعد از تمرین پروتئین مصرف کرده باشید.اما مساله اصلی این است که نقش پروتئین در این معادله چیست؟ تحقیقات بسیار زیادی در این زمینه صورت گرفته است.

نتیجه تمامی این تحقیقات اشاره به یک آمینو اسید بنام لوسین می نماید.

لوسین کلید رشد عضلانی می باشد.

لوسین یکی از سه آمینواسید شاخه دار (BCAA’S) موجود در پروتئین می باشد که تاکنون به عنوان با ارزش ترین آمینو اسید شناخته شده است .

این ماده به عنوان یک ماده محرک در بدن فعالیت کرده و باعث رشد عضلات می شود و با ورود به سیستم بدن قدرتمند ترین فرایند آنابولیک بدن با نام mtor را فعال می کند. لوسین موجود در پروتئین وی یکی از فاکتورهای اصلی ایجاد هایپرانسولینیا و افزایش سطح انسولین خون می باشد که نه تنها باعث افزایش انابولیسم می شود، بلکه بدن را از شرایط کاتابولیک نیز دور می کند.

این مساله را به خاطر داشته باشیم که فرایند آنابولیسم و کاتابولیسم در تمامی اوقات در بدن ما فعال می باشند. لذا یکی از مهمترین مزایای لوسین این است که به طور هم زمان هم آنابولیسم را افزایش و هم کاتابولیسم را کاهش می دهد.

در واقع محققان به این نتیجه رسیده اند که لوسین موجود در هر پروتئین عامل اصلی ایجاد سنتز پروتئین در عضلات می باشد.

سوال بعدی که پیش می آید این است که کدام پروتئین بیشترین سطح لوسین را دارد؟

در جواب می توان گفت پروتئین وی. این مساله مهمترین دلیل آن است که پروتئین وی همواره بهینه ترین مکمل جهت استفاده بلافاصله پس از تمرین می باشد. برای حداکثر کردن میزان لوسین دریافتی از پروتئین وی خود، محصولاتی را انتخاب نمایید که هر سروینگ آن حداقل 24 گرم پروتئین می باشد.

پروتئین خود را یک مرحله پیشرفته تر کنید:

حجم بالایی از مقالات علمی بیانگر این مساله هستند که مصرف پروتئین وی باعث افزایش فاز آنابولیک، قدرت و حجم عضلانی و کاهش چربی در بدن می شود.

در ادامه به مزایای دیگر مصرف پروتئین وی از جمله بالا بردن بیشتر سلامت عمومی و افزایش سیستم ایمنی بدن در مقایسه با سایر منابع پروتئینی که در بسیاری از مقالات به آن ها اشاره شده می پردازیم. نکته ای که باید به آن توجه شود این است که اولین شرط برای همه ی این مسائل این است که بدن شما قادر به هضم و جذب کارامد این پروتئین های مصرف شده باشد. بدن افراد متفاوت عکس العمل های متفاوتی را در مقابل مصرف پروتئین نشان می دهد.

اینجاست که پیشرفت های تکنولوژیکی اخیر در صنعت تولید پروتئین مانند “آنزیم های هضم” معنادار می شوند.

زمانی که آنزیم های پروتئولیتیک (Proteolytic enzymes) با وی ایزوله (Whey isolate) ترکیب می شود نتیجه بدست آمده پروتئین نیمه هضم شده یا همان هیدرولیز شده می باشد که برتری های آن نسبت به وی ایزوله به شرح زیر می باشد :

– پروتئین وی هیدرولیز شده با سرعت بالاتری نسبت به پروتئین های دیگر از طریق روده ی کوچک جذب می شود.

– پروتئین وی هیدرولیز شده نسبت به سایر پروتئین ها تا دو برابر بیشتر انسولین پلاسمای خون را تحریک نموده که باعث کاهش تخریب عضلات و افزایش انتقال مواد غذایی به عضلات تخریب شده می شود و لذا باعث بالا بردن نرخ ریکاوری می شود.

– پروتئین وی هیدرولیز شده تا سه ساعت پس از مصرف، کامل ترین سطح از آمینواسید ها در بدن را فراهم می آورد. نتیجه تحقیقات نشان می دهد که این تحرک آمینواسیدی در بدن با مصرف پروتئین وی هیدرولیز 37درصد موثر تر از سایر منابع پروتئینی عمل می نماید.

برای شفاف تر شدن این موضوع که این آنزیم ها چگونه باعث بهتر شدن فرایند هضم پروتئین وی می شوند، یک مثال عددی می تواند کارساز باشد. براساس نتایج حاصله از تحقیقات زمانی که پروتئین وی با آنزیم های هضم ترکیب می شود، جذب آمینواسید ها با نرخ 8 الی 10 گرم در ساعت افزایش می یابد لذا اگر شما20 تا 40 گرم پروتئین هیدرولیز شده را بلافاصله پس از تمرین مصرف نمایید، برای 2 الی 4 ساعت جریان پایداری از پروتئین در خون شما وجود خواهد داشت.

اما اگر بخواهیم مدت زمان بیشتری این جریان پروتئین را در بدن حفظ کنیم چه کار باید انجام دهیم؟

تا این جای مطلب متوجه شدیم که اگر شما به دنبال کارآمدترین روش برای تامین پروتئین بدن خود می باشید، راه حل آن پروتئین وی ایزوله می باشد و اگر می خواهید مصرف آن را یک پله پیشرفته تر کنید می توانید از ترکیب آن با آنزیم های هاضمه یا همان پروتئین هیدرولیز استفاده نمایید. اما سوال بعدی این است که اگر بخواهیم این جریان پروتئین در خون را نه برای 2 الی 3 ساعت بلکه برای مدت زمان های طولانی تر مانند خواب شب حفظ نماییم چه کنیم؟

برای این منظور در حال حاضر هیچ پروتئینی در بازار کارایی بالاتر از یک پروتئین کازئین میسلار (Micellar casein) ندارد.

شیک این پروتئین جهت مصرف قبل از خواب برای تمامی ورزشکاران و به خصوص بدنسازان حکم به جا آوردن یک آیین مذهبی را دارد که به دلایل بسیاری کاملا صحیح می باشد.

کازئین میسلار خالص ترین گونه ی پروتئین کازئین می باشد که از شیر گرفته می شود. ویژگی این گونه از پروتئین حساسیت آن به سطوح (PH) می باشد که ساختارآن ها را در شرایط اسیدی معده درشت تر و ضخیم تر نموده و ماهیت آن را از فرم مایع تبدیل به ژل می نماید. به شکل ژل در آمدن آن درون معده سرعت هضم آن را به شدت کاهش می دهد و همین مساله باعث می شود که یک جریان آمینواسیدی با ثبات برای مدت زمان طولانی تر مانند استراحت شب تا صبح در بدن فراهم شود.

این شرایط پروتئین کازئین را به بهترین گزینه جهت مصرف قبل از خواب شب و یا دوره های طولانی عدم مصرف مواد غذایی تبدیل می نماید .اگر بخواهیم با اعداد این مساله را بازتر کنیم، مصرف 30 گرم کازئین میسلار با کیفیت، جریان مناسب و با ثباتی  از آمینواسید ها را در طول 7 ساعت در بدن فراهم می نماید که متعاقبا در طول این مدت فرآیند کاتابولیسم بدن را تا 34 درصد کاهش و فرآیند آنابولیسم را تا 31 درصد افزایش می دهد.

مصرف پروتئین وی در طول روز و پروتئین کازئین قبل از خواب شب حرکات اول و دوم در جهت داشتن بدنی مناسب تر و عضلانی هستند که هر دو پشتوانه علمی و تجربی را به همراه دارند .

زمانی که ابزار مناسب کاری فراهم است، نیازی به اختراع ابزار جدید نیست، تنها کافیست که از ابزار موجود به درستی استفاده نماییم.

موفق و پیروز باشید

مترجم و گرداورنده : نوژن قناعت